Inloggen

  Column Kunstschatten voor Wegwijs  
Wegwijs is de 'interactieve' pagina in het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger waarop lezers kunnen reageren, hun mening kunnen geven en vragen kunnen stellen. Al vanaf de eerste uitgave taxeert José de Goede onder de titel 'Kunstschatten' gratis het kunst en antiek van lezers. De één stuurt een foto op, de ander bezoekt een gratis taxatiedag: José de Goede vertelt bij elk stuk het verhaal en schat de waarde. De ene keer wordt een historisch kader geschetst, de andere keer gaat ze in op de wijze waarop het gemaakt is, soms geeft ze aan hoe een vervalsing van een authentiek stuk te herkennen is, of legt ze uit waarom de waarde lager of hoger is dan verwacht. Wie weet beschrijft ze ook een stuk dat u in huis heeft: met de mogelijkheid 'zoeken' kunt u op trefwoord de database doorlopen.

Er worden 20 artikelen op deze pagina getoond, om alle artikelen in het scherm te krijgen, klikt u op 'categorieën' en vervolgens onder 'options' op 'view all'.

Noot: De pagina 'Wegwijs' verscheen eerder onder de naam 'Dwars'.

   

Huidige artikelen | Syndication

Vorige pagina | Volgende pagina

Prachtige aquarel - Sientje Mesdag-van Houten dinsdag 20 juli 2004
De familie Vullings uit Geleen bracht een aquarel mee naar de WegWijs-taxatiedag, met als voorstelling een vogel geschilderd door Sina ('Sientje') Mesdag-Van Houten. Sina (1834-1909) was de vrouw van de beroemde schilder H.W. Mesdag. Het is een prachtig schilderij. Momenteel is er veel vraag naar haar schilderijen. Maar het heeft waterschade opgelopen en bij aquarellen s dit vrij moeilijk en kostbaar te restaureren.Lees verder ...
Filmboekjes dinsdag 13 juli 2004

Object: Filmboekjes
Eigendom: mevrouw Beckers, Schin op Geul

Wie meent dat in onze tijd de zeden losser zijn dan ooit, zal op­kijken van wat er in vroeger
eeuwen aan erotica werd geproduceerd. Wel bleven deze erotische afbeeldingen voorbehouden aan de elite: schilde­rijen, tekeningen en prent­kunst waren unieke stukken of beperkt van oplage en daar­door duur. Nieuwe graveer- en druktechnieken uit het begin van de 20e eeuw, maakten het mogelijk afbeeldingen een oneindig aantal malen te produceren, waardoor de prijzen sterk daalden en een groter publiek erover kon beschikken.

Lees verder ...
Prachtige proeflap dinsdag 6 juli 2004

Object: borduurwerk Eigendom: mw. [anssen-Overbeeke, Maastricht

Een proeve van bekwaamheid uit vervlogen tijden, deze proeflap. Vroeger was het heel gebruikelijk dat jonge vrouwen op deze manier leerden naaien en borduren. Deze lap is bij de Maastrichtse eigenares terechtgekomen via een Tilburgse kennis van haar tante. De herkomst is dus moeilijk te herleiden. Behalve curieus is deze meterslange proeflap ook erg fraai. Er staan veel verschillende soorten borduurwerk op en de lap is nog in prima staat. Wel kan hij een wasbeurt gebruiken.

]
Lees verder ...
Poolse volkskunst dinsdag 22 juni 2004

Oud-gouverneur Mastenbroek bezocht samen met zijn vrouw de WegWijs-taxatiedag met een indrukwekkend kunstwerk. Het is volkskunst uit Polen, vervaardigd naar het idee van een icoon. Het is een fraaie op paneel geschilderde afbeelding van een madonna met kind. Ze lijkt op de beroemde Zwarte Madonna van Czestochowa. Het is een heel decoratief kunstwerk.

Lees verder ...
Prachtig portret dinsdag 15 juni 2004

Object: schilderij Charles Eyck
Eigendom: Lea Ritzen, Vaesrade

Ze heeft het zelf nooit mooi gevonden; het portret dat Charles Eyck van haar maakte, toen ze als twaalfjarige voor hem poseerde in zijn atelier in Schimmert. Lea Ritzen-Jansen uit Vaesrade heeft twijfels over de verhoudingen in het schilderij. "Zet het maar op zolder, dat schrikt de muizen af", heeft ze een hele tijd geleden eens tegen haar moeder gezegd. Samen met haar moeder kwam ze de bekende Limburgse kunstenaar vaak tegen in een winkel in Schimmert.

Lees verder ...
Pop dinsdag 8 juni 2004

De heer en mevrouw Bilder­beek uit Brunssum lieten tij­dens de WegWijs-taxatiedag een pop taxeren. De oma van mevrouw Bilderbeek kreeg de­ze pop zo rond 1910 toen ze als dienstmeisje werkte bij een rij­ke familie. Er staat 1909 op de pop maar ze is niet uit dat jaar. De vader van mevrouw Bilder­beek heeft als klein jongetje nog ooit kapper gespeeld, eerst met de kat in huis en daarna werden de haren van de pop geknipt. De pop heeft een nieuw pruik­je op dat vast is geplakt. De pruik hoort eigenlijk los te zitten. Als een pop ge­taxeerd moet wor­den of als u zelf een pop wilt kopen is het verstandig een lampje in het hoofdje te hou­den.

Lees verder ...
Vrouwenbuste dinsdag 27 april 2004

Object: bronzen beeld Eigendom: Th. Verstegen, Geleen.

Deze mooie bronzen vrouwenbuste is gemaakt rond 1900 door kunstenaar Eug. Aizelin. Er staat een gietersstempel in yan de bekende Franse bronsgieter Barbedienne. Al in de 17e eeuw lieten kunstenaars het gieten van hun beelden over aan gespecialiseerde bronsgieters. De techniek van het gieten vereiste veel vakkennis, specifieke instrumenten en materialen. die de kunstenaars niet altijd meer zelf in huis hadden.

Lees verder ...
Bedrogen tijdens de vakantie dinsdag 20 april 2004

Liefst veertienduizend gulden heeft een Maastrichts echtpaar ervoor betaald tijdens een vakantie in 1998 in de buurt van het Comomeer in Italië. Het leek dan ook iets bijzonders, dit zilveren plateau met zes bijpassende zilveren bokalen plus zilveren schenkkan. ’Allemaal handgemaakt door de laatste zilversmid van het Comomeer’, zo werd hen verteld. Maar deze zilverschat is helemaal niet zo bijzonder.

Lees verder ...
Eerste taxatiedag 2004 snel volgeboekt woensdag 7 april 2004
Met schilderijen, beelden, boeken, muziekinstrumenten, serviezen, bestek en andere gebruiksvoorwerpen bezochten afgelopen woensdag 120 lezers de eerste WegWijs taxatie dag van 2004. In het hoofdgebouw van de Media Groep Limburg in Sittard, waar deze krant wordt gemaakt, werden alle eigendommen gratis getaxeerd door taxateur José de Goede van Venduehuis Dickhaut. De eerste taxatiedag was snel volgeboekt. Gezien de enorme belangstelling voor de gratis taxaties organiseert WegWijs binnenkort nog twee taxatiedagen, op de dinsdagen 13 en 27 april. Deze zijn reeds volgeboekt. Iedereen die zich heeft aangemeld, ontvangt persoonlijk bericht over datum en tijdstip waarop men welkom is. De komende tijd komen wij wekelijks in de rubriek Kunstschatten terug op deze taxaties.
Lees verder ...
Twee Japanse prenten vrijdag 14 november 2003
Object: Japanse prenten
Eigendom: fam. Steens, Margraten

'De Japanse prentkunst als nieuwe kunstvorm, heeft haar ontstaan te danken aan veranderingen in de Japanse maatschappij. Tot in de 17eeeuw was Japan een starre, hiërarchische maatschappij. Cultuur, zoals muziek, theater maar ook de theehuizen met hun befaamde geisha's bleven voorbehouden aan de hofadel, samurai en de bovenlaag van de bevolking. Met het toenemen van de welvaart in de 17e-eeuw versoepelde de sociale structuur; het culturele leven kwam binnen bereik van bredere lagen van de bevolking. Deze nieuwe impuls kwam tot uiting in een nieuw genre schilderkunst
Lees verder ...
Zilveren rammelaar vrijdag 31 oktober 2003
Object: rammelaar
Eigendom: de heer Seip, Lanaken.

In vroeger tijden ging de geboorte van een kind gepaard met veel bijgeloof: de zuigelingensterfte was hoog en ouders deden alles wat mogelijk was om het kind te beschermen. Zuigelingen kregen direct na hun geboorte kettinkjes om van bloedkoraal, ivoor of zaden. De zaden zouden beschermen tegen stuipjes, het bloedkoraal en ivoor zou het groeien van gezonde en sterke tanden bevorderen. Een geliefd cadeau voor een pasgeborene was een zilveren rammelaar met belletjes en een fluitje.
Lees verder ...
Speldenkussen donderdag 16 oktober 2003
Object: Speldenkussen
Eigenaar: Wil van Beusekom, Sittard

Dit mooie geborduurde speldenkussen is uit een latere periode dan de kluwendrager, maar behoort natuurlijk tot dezelfde traditie. Het dateert uit ca. 1900. Het is van zijde gemaakt en opgevuld met paardenhaar. De voorzijde is prachtig geborduurd met een patroon van bloemen en bladeren, aan de achterkant is met spelden een mooi patroon gemaakt van een combinatie van een anker, een hart en een kruis, dat staat voor hoop, geloof en liefde. In de beide bovenhoeken zijn resten van initialen te herkennen.
Lees verder ...
Zwart zilver vrijdag 10 oktober 2003
Object: Broodmandje
Eigendom: I.Nap, Oirsbeek

De ouders van mevrouw I. Nap uit Oirsbeek woonde ooit op het Noordeinde in Den Haag. Haar vader ging in deze chique buurt vaak ‘op sjouw’ bij allerlei antiquairs.Na een van die 'strooptochten' kwam vader Nap thuis met een mooie broodmand. Het is een zogeheten ajour (open) gezaagde broodmand van Hollands zilver (tweede gehalte), jaarletter 1940. Een Neo Rococo-model met Jugendstil bloemen en bladeren, staand op vier pootjes van voluten. Het model van de mand is helemaal in de stijl van Rococo, oorspronkelijk uit de 18e eeuw.
Lees verder ...
Bloemrijke bakbarometer dinsdag 23 september 2003
Object: Bakbarometer
Eigendom: familie Cruts, Grathem

Voordat er sprake was van weerballonnen en satellietfoto's, werd er voor de weersvoorspellingen vertrouwd op de barometer. Deze hing vaak in de hal, zodat je meteen korte blik op het instrument kon bepalen of je al dan niet een paraplu moest meenemen. De techniek van een barometer is in de zeventiende eeuw ontwikkeld en in de achttiende eeuw verfijnd. Het is gebaseerd op het gegeven dat de luchtdruk lager wordt als het weer verslechtert en hoger als het weer verbetert. Aan de barometer is een buis met kwik bevestigd, die eindigt in een reservoir met kwik.
Lees verder ...
Werk oud-arts Fons Winters onder digitale hamer vrijdag 19 september 2003
Speciale aflevering van Kunstschatten over de collectie Alphons Winters

De Sittardse huisarts en kunstenaar Alphons Winters legde tijdens zijn leven een belangrijke collectie werk van Limburgse meesters aan. ‘Fons’- of op z’n Limburgs ‘Funs’- Winters (1906-2000) was een markant man over wie in de Sittardse analen veel anekdotes bestaan. Zo is bekend dat hij aan het eind van de oorlog het leven van Toon Hermans heeft gered door hem illegaal penicilline toe te dienen, die hij had losgemaakt van de Amerikaanse generaal door hem te vertellen dat Toon Hermans een belangrijk verzetsstrijder was.
Lees verder ...
Wandelstokken van weleer zaterdag 5 juli 2003
Object: wandelstokken
Eigenaars: Fam Rutten te Schinnen

Deze wandelstokken hebben we gevonden bij het leeg maken van het huis van onze grootouders. Onze kleindochter gaat ze in haar kamer ophangen, onze vraag is wanneer zijn deze wandelstokken gemaakt? En waar komen ze vandaan?
Prachtig gedecoreerde wandelstokken of combinatie stokken zijn al vanaf oudsher een geliefd verzamelobject. De wandelstok steunde niet alleen het lichaam, maar vaak ook de ijdelheid. Het waren belangrijke statussymbolen en bijverschijnselen van de mode. Een wandelstok raakte zelden de grond. De eigenaar droeg de stok om de arm, liep ermee over zijn schouder of zwaaide ermee.
Lees verder ...
Mini dominospel zondag 29 juni 2003
Mevrouw Nijsten uit Landgraaf toonde tijdens de WegWijstaxatiedag een beeldschoon ivoren dominospelletje in een miniatuur-trommeltje. Het was van haar oma. Ze heeft er zelf nog meegespeeld en ook haar kinderen hebben er mee gespeeld. Helaas is het een keer gevallen en aan de onderkant gescheurd. Als het gaaf was, dan zou het nog heel veel waard zijn. Er staat de plaatsnaam Godesberg en het getal 1542 op. Dat is niet het jaartal, want zo oud is het niet. Het is eerder een souvenir uit de 19e eeuw en is nu tussen de 500 en 700 euro waard.
Lees verder ...
Exquise Eyck dinsdag 17 juni 2003
Object: postuum gegoten beeld door Çharles Eyck
Eigendom: J. Walsloot. Echt

Dit is een beeld van Charles Eyck dat na zijn overlijden opnieuw gegoten is aan de hand van het bewaard gebleven model van was, gips of klei. Je kunt zien dat het postuum gegoten is aan een stempel in het beeld. Een merkteken geeft hier aan dat dit nummer vijf is uit een oplage van zeven. Het model kan in het bezit gebleven zijn van de erfgenamen, de bronsgieter of een verzamelaar. De scheidslijn tussen 'echt' en 'vals' kan in kunst en antiek heel vaag zijn:
Lees verder ...
Kastje om te kussen dinsdag 27 mei 2003
Object: glazen kastje met versierd kussen. Eigendom: G. Romotka, Hoensbroek.

"Mijn opa en oma hebben dit lang geleden gekregen als huwelijkscadeau. Nu hangt het bij ons aan de muur." "Wat een prachtig en curieus voorwerp. Naar de ouderdom van dit 'glazen schilderij' hoef ik niet te gissen. Op het kussentje in het hart van deze kunstschat staat de datum van het huwelijk van de grootouders van meneer Romotka duidelijk te lezen: 2 mei 1899.
Lees verder ...
Serene schoonheid dinsdag 6 mei 2003
Object: portret van jongedame. Eigendom: kunstliefhebber- en verzamelaar uit Sittard.

"Deze schilderijen zijn van mijn tante. Zij is al op leeftijd en wil beslist anoniem blijven. Deze werken zijn kostbaar en ze woont alleen."
"Een prachtig werk van Otto van Rees. Het portret ademt een bepaalde tijdsgeest met de typische jaren dertig-jurk van deze mooie jongedame. Van Rees (Duitsland, 1884) kwam naar Nederland als leerling van onze bekende kunstenaar Jan Toorop.
Lees verder ...

Pagina: 1 van 2Vorige pagina | Volgende pagina
Boek "de vijf minuten die mijn leven veranderden" Welkom Weblog Te koop/ For sale Taxaties, verzekering, verdeling Taxatie via twitter of mail Kunstadvies met integriteit Object van de dag Onder de loep, vragen over antiek Kunstschatten Column Chapeau TV programma's In het nieuws en tentoonstellingen Beeldentuin "landgoed heerdeberg" Restauratie van meubels, schilderijen en zilver Contact Second opinion