Inloggen

  Column Kunstschatten voor Wegwijs  
Wegwijs is de 'interactieve' pagina in het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger waarop lezers kunnen reageren, hun mening kunnen geven en vragen kunnen stellen. Al vanaf de eerste uitgave taxeert José de Goede onder de titel 'Kunstschatten' gratis het kunst en antiek van lezers. De één stuurt een foto op, de ander bezoekt een gratis taxatiedag: José de Goede vertelt bij elk stuk het verhaal en schat de waarde. De ene keer wordt een historisch kader geschetst, de andere keer gaat ze in op de wijze waarop het gemaakt is, soms geeft ze aan hoe een vervalsing van een authentiek stuk te herkennen is, of legt ze uit waarom de waarde lager of hoger is dan verwacht. Wie weet beschrijft ze ook een stuk dat u in huis heeft: met de mogelijkheid 'zoeken' kunt u op trefwoord de database doorlopen.

Er worden 20 artikelen op deze pagina getoond, om alle artikelen in het scherm te krijgen, klikt u op 'categorieën' en vervolgens onder 'options' op 'view all'.

Noot: De pagina 'Wegwijs' verscheen eerder onder de naam 'Dwars'.

   

Huidige artikelen | Syndication

Netsuke vrijdag 1 november 2002
Object: Netsuke
Eigenaar: Judith Crijns, Roermond

Vraag: Ik heb dit objectje op een rommelmarkt gekocht, omdat ik een voor liefde heb voor kleine gekke objekten en deze zo grappig vond. Ik vraag me af of het gemaakt is van ivoor en waarom er twee gaatjes in zitten.

Dit kleine beeldje is een zogenaamde netsuke, een Japanse knoop. De kimono van Japanse mannen heeft geen zakken, sleutels en andere kleine voorwerpen werden meegedragen aan een koord dat bevestigd werd aan hun gordel, de obi. Het koord werd vastgemaakt met de netsuke. De twee gaten in het voorwerp zijn het tunneltje waar het koord doorheen geregen werd. Vanaf de 17e eeuw werden de knopen in steeds fraaiere vormen uitgevoerd. Het snijden van netsukes werd in de tweede helft van de 18e eeuw zelfs een apart beroep. Van een simpele knoop ontwikkelden de netsukes zich tot prachtige voorstellingen van mensen, dieren, mythologische figuren, tekenen van de dierenriem en miniatuur tafereeltjes. In elke periode kende zijn eigen favoriete onderwerpen, wat leuk is voor verzamelaars omdat deze daarmee een handgreep hebben om de netsukes te dateren. Het gebruik en daarmee de productie van netsukes daalde drastisch toen Japanners in de loop van de vorige eeuw steeds meer Westerse kleding gingen dragen, waarmee helaas een einde kwam aan deze traditie. Ze worden nu alleen nog vervaardigd voor kunstliefhebbers en als souvenirs. Het is interessant om te zien dat de Japanners zelf de netsukes lager waarderen dan de Europeanen; vooral bij ons zijn het geliefde verzamelobjecten. Deze netsuke is gemaakt rond 1880 – 1890 en is van ivoor. Je kunt vrij eenvoudig bepalen of een voorwerp van plastic dan wel ivoor of been is gemaakt, door er met een speld die even gloeiend heet is gemaakt in een vlam in te prikken. Is het van plastic gemaakt, dan voel je de hete speld in het materiaal zinken. Het verschil tussen ivoor en been is moeilijker te bepalen: bij been zie je kleine ‘streepjes’, bij ivoor zie je ‘jaarringen’ of cirkels op het oppervlak. De veilingwaarde van deze netsuke zou ik schatten op € 125,-, de verzekerde waarde is € 175,-.

Commentaar
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen.
Welkom Boek "de vijf minuten die mijn leven veranderden" Weblog Te koop/ For sale Taxaties, verzekering, verdeling Taxatie via twitter of mail Kunstadvies met integriteit Object van de dag Onder de loep, vragen over antiek Kunstschatten Column Chapeau TV programma's In het nieuws en tentoonstellingen Beeldentuin "landgoed heerdeberg" Restauratie van meubels, schilderijen en zilver Contact Second opinion