Inloggen

  TV opname's L1 en TVL  

   

Goud Zoeken met José

Waarom verzamelt iemand iets? Deze vraag zullen verzamelaars zichzelf nooit stellen. Ze staan er nauwelijks bij stil waarom ze iets graag willen hebben. Taxateur José de Goede gaat op zoek naar het antwoord. Samen met haar gast bekijkt ze de collectie en analyseren ze met de verzamelaar de leeftijden, herkomst en natuurlijk de prijzen van de stukken. José neemt haar gast mee naar onbekende en spannende rommelmarkten, ze neemt u als het ware mee in de zoektocht naar dat ene ontbrekende stukje. In die zoektocht komt José gekke, bijzondere en soms ook waardevolle stukken tegen, ze leert u kijken en vinden zoals alleen een geoefende kijker kan en ze geeft daarbij geheimen en wetenswaardigheden prijs die ze in de afgelopen 30 jaar zich eigen heeft gemaakt.

Het televisieprogramma "Goud zoeken met José" was in 2004 een van de best bekeken tv programma's op L1. José heeft toen 12 afleveringen gemaakt. In december 2007 zijn er nieuwe afleveringen gemaakt met als thema "winterachtige collecties, zoals kerstallen, kerstballen en antieke kookboeken. Ook had ze als gast twee zwagers die antieke kluizen verzamelen en Anja die parfumflesjes verzameld.

   

Huidige artikelen | Syndication

Geld, kun je ook verzamelen, zonder geld! Verzameling Han Bogman woensdag 12 maart 2008
Kaurischelpen (Cypraea moneta) zijn afkomstig uit de Indische Oceaan.. De kaurischelpen doen aanvankelijk dienst als betaalmiddel op de Malediven en op Sri Lanka. Dit gebruik verspreidt zich van daar over een groot deel van Afrika en zelfs Suriname en Nederlands Nieuw-Guinea. In de wetenschappelijke naam van de schelp zit het woord ‘moneta’. Dit woord verwijst naar het Latijnse woord voor geld. Hieruit blijkt dat de schelp als betaalmiddel wordt gebruikt wanneer hij zijn naam krijgt. De vissers van de Malediven verkopen de kaurischelpen aan de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Deze compagnie organiseerde in Amsterdam regelmatig veilingen van kauri’s. De kopers waren vooral Nederlandse, Engels en Franse slavenhandelsbedrijven. Met de kaurischelpen werden onder andere slaven gekocht. Maar de bevolking ruilde onderling ook met de schelpen voor hun levensbehoefte, het was eigenlijk een wettig betaalmiddel. In de loop van de 18e eeuw neemt de betekenis van de kauri als betaalmiddel af. In Europa hadden de Romeinen al munten, bronzen, zilveren maar ook gouden dukaten. Je kon er in heel europa mee betalen, het ging om het gewicht in goud en zilver. Op markten stonden de zgn. wegers (de eerste banken) waar je de waarde kon laten bepalen van je munten. In de afgelopen eeuwen zijn er prachtige munten geslagen die ons alles over de geschiedenis vertellen en het bijzondere is dat ze soms heel ver van huis worden gevonden in putten, akkers maar ook in groeves. Zo komt het dat Han veel munten heeft waar geen geld aan te pas kwam om het te verwerven. Han Bogman heeft niet alleen een prachtige verzameling munten maar hij weet vooral de geschiedenis er achter. Als kind zocht hij al naar munten die zijn moeder hem af nam, omdat hij ze verkocht om er snoep van te kopen.Toen hij oud en wijs genoeg was kreeg hij zijn munten terug en daar startte zijn eerste collectie. Hoeveel Han er nu heeft wil hij niet vertellen maar volgens mij zijn het er wel zijn er meer dan 2.000. Als hij begint te vertellen stralen zijn ogen en hij weet van iedere munt de herkomst en plaats.Toen we op zondagmorgen om 6.30 uur vertrokken naar de markt zag het weer er erg slecht uit en zijn we inplaats van de markt in Welkenraede (iedere zondag bij de kerk) naar Malmedy door gereden. Onderweg lag er nog veel sneeuw in de Ardennen, en we hadden het gevoel dat we op vakantie gingen. Het was zo koud in de auto dat we een deken over onze benen moesten leggen. Samen in de DS hebben we de hele weg over zijn verzameling, de twee heren van Maastricht en de geschiedenis van Groot Hertogdom Luik gesproken. Voordat we het door hadden waren we al in Malmedy en kon onze zoektocht beginnen. De markt in Malmedy, die twee keer per jaar wordt gehouden was een matige markt. Weinig echte mooie stukken, veel huisraad, speelgoed, fietsen en kleding. Maar voor onze verzamelaar was het achteraf de markt!Lees verder ...
Emaille collectie van Hans en Send, hun huis is een klein museum maandag 3 maart 2008
De Europese steden in de jaren 1920-1930 waren zeer mondain en decadent terwijl men op het platteland  meer bezig was met degelijke en huishoudelijke zaken. Ten aanzien va reinheid en het gemak voor de vrouw. Inplaats van koperen potten en pannen (die moeilijk te reinigen waren en regelmatig moesten worden opgepoetst) kwamen nu emaille keukengemakken in alle vormen, maten en kleuren "Im schwung". Hans en Peter zijn helemaal emaille minded en als je bij hen in de keuken zit, waan je je in de jaren 50 zoals bij je oma. Niet alleen in de keuken staan de prachtige van werktuig tot siervoorwerp verheven objecten, maar zelfs in de toilet en slaapkamers. Eigenlijk is het hele huis een klein museum, zouden ze nog wel iets zoeken zou je denken, nou nog een heleboel, vooral emaille en voor Hans aanvulling voor zijn serviezen. We gingen naar de markt in Spa, maar het water zat daar niet alleen in de grond maar het viel ook met bakken uit de hemel. Veel handelaren waren daarom niet gekomen en het was eigenlijk een zielige bedoening. Maar er stond een hele dappere mevrouw met kwetsbare stukken, die ze toch had uitgepakt en daar werd ze voor beloond. We waren na een half uur al uit gekeken op de markt, en spontaan bedacht ik me dat we naar Battice gingen (veemarkthallen) waar ook elke zondagmorgen en rommelmarkt is. Een leuke markt, met afwisselende kwaliteit en prijzen. De een te duur en de ander veel te goedkoop, Hans en Send waren heel blij dat we nog naar een markt waren gegaan, dus......kijken!
 

De rommelmarkt van Spa vindt plaats in het prachtige kader van het Parc de Sept-Heures in de beschutting van de Galerij Léopold II in het centrum van Spa van 8h tot 13h

 

Battice/Belgie is de rommelmarkt in een oude veestal in het centrum achter de kerk. Deze duurt van 7h to 12h en stopt ook echt rond 12h.

 

Lees verder ...
Stef Poolen verzamelaar van scouting insignes woensdag 27 februari 2008
De verzamellaar van deze week is Stef Poolen, hij verzameld alles over de scouting, sjaaltjes, petjes, riemen, zakmessen dacht ik, maar dat heeft er weinig mee te maken, ik was verrast en vooral om de visie van zijn verzameling. Hij heeft meer dan 3.500,- items, die als het ware in een soort van tentoonstelling chronologisch zijn weergegeven en hangen op een wel heel bijzonder plekje in zijn huis. Iedereen die bij hem op bezoek gaat, zal die plek automatisch wel gaan bezoeken. Ook met Stef ben ik op zoek gegaan naar een aanvulling voor zijn verzameling maar als je al 3.500 items hebt zal dat niet makkelijk zijn. Maar ik kan u verklappen "Champagne hebben we wel gedronken" dus!! Niet alleen weet hij alles van de scouting maar hij leeft ook in het gedachten goed van Robert Baden-Powell, de oprichter van de Scouting, die in 1907 het eerste kamp voor jongens op Brownsea Island organiseerde. Broederschap, hulpzaam en oprechtheid staan hoog in het vaandel bij Stef, het was niet alleen interessant maar vooral ook bijzonder om samen met Stef een tocht te mogen maken door scoutingland en te zien hoe veel omvattend scouting is.
Jammer dat de uitzendingen maar 18 minuten duren, Stef zou er wel uren over kunnen vertellen en dan zou het nog leerzaam zijn.

De verzamelaars beurs in Eindhoven is slechts een keer per jaar
Lees verder ...
22 februari 2008, collectie antieke radiolampen van Andre woensdag 20 februari 2008
Ik kon me er echt geen voorstelling van maken maar toen ik eenmaal de collectie van Andre zag was ik meteen enthousiast en verrast. Hij verzamelt antiek radiolampen, ongelofelijk, vitrine kasten vol, de lampen staan sierlijk en trots in de vitrines als kleine sculpturen, en je kunt het geloven of niet zeer indrukwekkend en met een geweldig verhaal. Het is namelijk zo dat als je de historie en de oorsprong hoort, (dat was toen minstens zo belangrijk als nu de computers) de radio is nu voor ons zo gewoon en achterhaald dat je bijna vergeet dat ook dat revolutionair moet zijn geweest in 1905. De eerste lamp was uitgevonden voordat de radio er was, en de uitvinder ervan heeft toen ook nog eens bedacht dat zonder een radiozender er geen reden was om een radio aan te schaffen. Ook heeft Andre kasten, laden vol, met  lampjes in de originele doosjes, die al boekdelen spreken. Sommige in strakke Art-Deco motieven, anderen met de Eifeltoren om te suggereren dat de hele wereld door de radio aan je voorbij komt. Of een wereldbol, maar ook fabrieken en gewoon een oer Hollands tafereel. De prijzen variëren van 1 euro tot maar liefst 1.000,- euro en dat voor een lamp. Samen met Andre ben ik op zoek gegaan, op de verzamelaars beurs in Eindhoven. het was een leuke en best wel aardige beurs. Maar weinig top stukken en veel het zelfde. Op een enkele stand na, een mevrouw van 88 jaar oud die haar verzameling zilveren en gouden naaigerei te koop aan bood.Ze had ze meer dan 40 jaar bijelkaar verzameld. Bij haar heb ik veel top stukken gezien voor hele redelijke prijzen. Radiolampen is natuurlijk een moeilijk onderwerp, maar we hebben uren gezocht en wie zoekt die vindt.Of Andre goud heeft gevonden, dat moet u zelf maar gaan beoordelen, in ieder geval hebben we een geweldige leuke dag gehad, veel lol, leerzaam en bijzonder.


Lees verder ...
15 februari Jule Simonis spaart Torck meubels uit de stad Deinze woensdag 13 februari 2008

De gepensioneerde tandarts Jule Simonis heeft zijn boor in geruild om zich helemaal te storten aan het opbouwen van zijn collectie Torck meubelen uit de stad Deinze. De eerste stoel bracht zijn vrouw mee van een kringloopwinkel, en wat er daarna gebeurt?. Hij zelf noemt zich maniakaal, maar ik zou het eerder zeer gepassioneerd willen noemen. Samen met Jule ging ik op zoek naar Storck meubels op de markt in Waterloo, waar ik zelf nog nooit was geweest. Wat een leuke markt zeker de moeite waard om er naar toe te gaan. We hebben zeker interessante stukken gevonden en of Jule goud heeft gevonden, kijkt u maar zelf.


 


De markt begint vroeg om ca. 6.00 uur


Adres markt: Parking du Carrefour, (ligt naast de Markt)

1410 WATERLOO

Lees verder ...
Afl. 5 Anja Bastings verzameld oude parfumflesjes en ze heeft er meer dan 400 donderdag 10 januari 2008
In alle vroegte (6.00 uur) moesten we eerst het ijs van onze ramen krabben om op pad te gaan naar Tongeren. Gevoerde handschoenen en een dikke sjaal en muts moesten ons beschermen tegen de gure wind en nog steeds -3 op de thermometer. We lieten ons niet kennen, wat wel op viel is dat nog de marktkooplui waren uitgepakt om 7.00 uur en dat er nog weinig bezoekers waren. Dus dat is de kans om Goud te vinden. Mijn gast is Anja Bastings en ze verzameld parfumflesjes vanaf de 19e eeuw. Nog voordat we helemaal verkleumd waren van de kou hadden we al geluk!!!. Om acht uur was mijn neus helemaal rood van de kou en besloten we een kopje koffie te nemen, eenmaal binnen voelden we pas hou koud we waren en was een lekkere neut een heerlijke opwarmer. Vrolijk en Jolig gingen we weer op pad, we hadden bijzondere ontmoetingen en kijkt u maar of Anja Goud heeft gevonden, waardoor we misschien al weer aan de drank moesten.
Lees verder ...
Afl 4 De Kluizen verzamelwoede van Ruud en Peter donderdag 3 januari 2008

Ruud Bleijlevens en Peter Hausoul uit Wahlwiller verzamelen geen schatten maar de kluizen die de schatten veilig moeten stellen.

In een prachtige 17e eeuwse hooischuur staan zeker 100 kluizen, de eerste kluizen zijn uit 1820 in Empire stijl en gaan tot aan ca. 1930 in Art-Deco stijl. ondanks  dat ze allemaal dezelfde functie hebben zijn ze allemaal anders, namelijk het geheim en verrassing zit aan  de binnenkant van de kluizenMeesterstukjes zijn het en daarom hadden ze vaak niet alleen de functie van veiligheid maar ook om te pronken. Niet alleen de kluizen zijn belangrijk, de sleutels vertellen hoe knap en vindingrijk de makers van de kluizen waren en daarom zijn de sleutels voor Peter en Ruud even belangrijk voor hun verzameling. Op de markt verwacht je geen kluis, maar soms heb je geluk maar wordt dat Goud!  We vonden ook veel andere mooie, leuke en bijzondere stukken, wel jammer is het dat er zoveel nieuw gemaakt antiek op de markt staat, en let op veel vervalsingen en kopieën. De markt die we bezochten was in Tongeren, elke zondagmorgen vanaf 7.00 uur in de winter, in de zomer vanaf 6.00 uur.

Lees verder ...
Afl. 3 De heer en mevrouw Jung verzamelen kerstkribjes donderdag 27 december 2007
                                                    
Het stormde en regende onafgebroken, wat een geluk dat we naar een overdekte markt gingen. Samen met de heer en mevrouw Jung uit Landgraaf mochten wij getuige zijn van de enorme drukte tijdens de opening van de eurobazaar te Brunssum. We mochten al om 9.00 uur naar binnen om de camera en alle materialen uit te pakken en klaar te zetten, daardoor hoefden wij gelukkig niet in de rij te staan. Om 9.30 uur stonden er zeker 300 mensen te wachten om naar binnen te mogen. Het was een sfeer van hier moet je zijn, alles is hier gratis en er liggen verborgen schatten. Iedereen hoopt natuurlijk als een dergelijke markt voor het eerst zijn deuren opent dat alle particulieren uit de buurt zijn zolders en kelders leeg maakt. Of dat ook echt zo was, dat zal u tijdens de uitzending a.s donderdag achter komen. We gingen op zoek naar kerstkribjes maar dan wel miniatuur. De heer en mevrouw Jung (ik zelf ook) hebben ons goed vermaakt en niet alleen door de spullen die te koop werden aangeboden. Het was een heerlijke ochtend met veel plezier en of we goud hebben gevonden?
 
Lees verder ...
Aflevering 2, op 13 december 2007, het geheim van de kookboeken donderdag 13 december 2007
Aflevering 2, op 13 december 2007, het geheim van de kookboeken

13 december: kookboeken


Goud Zoeken met José: kookboeken


Deze aflevering neemt José u mee naar het geheim van de kookboeken. Al vanaf de Middeleeuwen worden recepten niet alleen van moeder op dochter doorgegeven, maar eveneens vastgelegd in kookboeken. Daarin kun je niet alleen de recepten vinden, maar ook wetenswaardigheden zoals wanneer het bijvoorbeeld slachttijd is, en dat het beste bij volle maan geslacht kan worden.



Marleen Willebrand uit Maastricht verdiept zich al jaren in de kookkunst van de Nederlanden. Ongelooflijk hoe enthousiast Marleen kan vertellen en je lekker kan maken. Luister en kijk met ons mee en je kerstdiner is van succes verzekerd!


uitzending op 13 december om 17.00-18.00 en 19.00 uur L1 tv

Lees verder ...
De aflevering van Goud zoeken met José via website nog te zien dinsdag 11 december 2007

Lees verder ...
Aflevering 1, 6 december 2007, de markt in Ophoven donderdag 6 december 2007

José ging dit keer op zoek met de heer en mevrouw Teelen naar een uitbreiding voor het Dickens-dorp dat elk jaar tijdens de kerstperiode de helft van de woonkamer in beslag neemt bij de familie Teelen.

Het begon, zoals altijd een verzameling ontstaat met een huisje en nu staat er een heel dorp. Je waant je in de 19e eeuw, compleet met schaatsbaan, kermis en een echt circus. De tijd staat stil en je hoort zelfs de nostalgische geluiden van muziek en blije mensen. De heer en mevrouw Teelen hadden al jaren op de rommelmarkten gezocht (nooit iets gevonden) en hadden helemaal geen vertrouwen in het feit dat we iets zouden vinden.

Op de markt in Ophoven hebben ze nadat we uren hadden gezocht twee bijpassende huisjes gevonden, maar toen ontstond er de discussie welke va de twee ze zouden kopen. Mevrouw Teelen wilde graag de vuurtoren, maar meneer Teelen koos voor de bibliotheek hij had eigenlijk geen in het vele werk, omdat hij dan alsnog een zee en haven moest maken. De heer Teelen is een geboren pingelaar en het koste hem zelfs wat vleierij om de prijs naar beneden te krijgen, maar de verkoopster wist van wanten.

De bibliotheek was eigenlijk een perfecte keus en paste helemaal bij de opstelling die ze dit jaar hadden gemaakt, en of het een koopje was lijkt me wel, hij kocht het voor 9 euro (normaal 50 euro).

De markt is elke zondag in Ophoven (vlak bij Maaseik) van 8.30 tot 17.00 uur.

Lees verder ...
Aflevering 10: uitgezonden op donderdag 26 aprill 2007 dinsdag 24 april 2007
Schrijfveren, kroontjespennen, vulpennen, inktpotten, vloeiers en inktlappen: schrijfgerei is het verzamelonderwerp van de heer Henk Plettenberg. In zijn Kerkraadse woning heeft hij in een zolderkamer een mooie uitstalling gemaakt van zijn grote en diverse collectie. Eigenlijk is het niet zozeer het schrijfgerei zelf dat hem interesseert, maar de magie van het schrift, het feit dat iemand door iets op te schrijven een boodschap kan vastleggen waar een ander weer op kan reageren.Lees verder ...
Aflevering 8: uitgezonden op donderdag 19 april 2007 dinsdag 17 april 2007
Ditmaal wordt José ontvangen door de kunstenaar Gerd Verschoor, die een atelierwoning bewoont op landgoed de Heerdeberg in Cadier en Keer. Als in een museumzaal staan in zijn huis tientallen designstoelen door elkaar. Wie enigszins op de hoogte is van design herkent onmiddellijk bekende stoelen van ontwerpers van naam, zoals Charles en Ray Eames (tot zijn grote geluk op straat in New York gevonden, gestald op een tijdelijk gehuurde parkeerplaats en met een taxi naar huis vervoerd). De heer Verschoor verzamelt dan ook juist de hoogtepunten uit de designgeschiedenis.Lees verder ...
Aflevering 7: uitgezonden op 12 april 2007 maandag 9 april 2007

Miniatuur koetsjes, rijtuiglampen, tuigen en natuurlijk koetsen in alle soorten en maten: Leon Hawinkel uit Melick verzamelt al sinds zijn jeugd alles wat met ruituigen te maken heeft. De paarden zijn een plezierige bijkomstigheid erbij, ze zijn nodig om met de rijtuigen te rijden, zegt hij, maar de ware hobby en passie ligt bij de koetsen. De heer Hawinkel kocht zijn eerste rijtuig op zijn 14e. Twee jaar later was dat rijtuig geheel gerestaureerd, en toen hij twintig was bezat hij er al tien.

Lees verder ...
Aflevering 1: uitgezonden op 1 maart 2007 dinsdag 27 februari 2007
Uitzending 0m 16.00 en 17.00 uur
José de Goede ging samen met de heer Breukel uit Kanne naar Tongeren, naar de rommelmarkt. Beiden zijn voor dag en dauw opgestaan om op zoek te gaan naar originele Japanse prenten, de grote passie van dhr. Breukel. Ze slaagden er in om goud te vinden, een paar mooie aanvullingen voor de collectie, en bekeken ook Japanse snuifflesjes, een geisha-hoofdkussen en het antiek van de toekomst: een vijftiger jaren vormstuk. José interviewde ook een standhoudster, die vertelde hoe zwaar het beroep van antiquairster op de markt is. Omdat ze alles zelf doet - de inkoop, het poetsen, het uitstallen - en een paar keer per week voor dag en dauw naar de markt gaat, blijft er voor vriendschappen niet veel tijd over. Op José's vraag of ze het over zou doen, antwoord ze echter volmondig ja, want de mooie objecten om mee te werken maken het de moeite waard.
Lees verder ...
Aflevering 12: uitgezonden op donderdag 17 mei 2007 woensdag 24 november 2004
Helaas, alweer de laatste aflevering van het seizoen. Maar de leukste stukjes werden voor het laatst bewaard: alle markten passeren nog eens de revue en José staat stil bij heel divers kunst en antiek. Wist u bijvoorbeeld hoe Japanse geisha’s slapen? Zonder voorkennis zou niemand vermoeden dat de schattige aardewerken poezen die José toont, dienden om op te slapen. Zo bleef het ingewikkelde kapsel van een geisha mooi.Lees verder ...
Aflevering 6: uitgezonden op donderdag 5 april 2007 woensdag 13 oktober 2004

In een doodgewone straat en in een doodgewoon huis in Landgraaf, wordt José verrast door een indrukwekkende sfeer. De verzamelaars Roel en Michel hebben als passie de Art Deco periode, en van de prachtige meubelen tot aan de borrelglaasjes toe is alles in hun huis vintage.

Lees verder ...
Aflevering 5: uitgezonden op donderdag 29 maart 2007 woensdag 6 oktober 2004
José bezoekt voor deze aflevering verzamelaar Erik Driessen in Beesel. Door stamboomonderzoek kwam de heer Driessen er achter dat zijn opa de oprichter en eigenaar was van de aardewerkfabriek in Beesel, St. Joris. Een kruikje, gevonden op een rommelmarkt, uit de fabriek van zijn opa en gemerkt met de initialen van zijn oom Lambert Driessen, werd het eerste stuk van een zeer omvangrijke collectie.Lees verder ...
Aflevering 4 uitgezonden op donderdag 22 maart 2007 woensdag 29 september 2004
Een grote rommelmarkt te Geleen was natuurlijk de plek om voor de heer Hoedemaekers uit Beek voor zijn grote collectie 'Gemeente Beek' goud te zoeken. Hij toonde José hoe uitgebreid zijn verzameling is: van rekeningen van zijn grootvader die schoenmaker was in Beek tot herdenkingsbekers en zelfs kopjes uit het gemeentehuis.Lees verder ...
Aflevering 3 uitgezonden op donderdag 15 maart 2007 woensdag 22 september 2004
Eén keer per jaar wordt in Maastricht een grote rommelmarkt georganiseerd in de Alexander Battalaan en de Stationsstraat. In tegenstelling tot de wekelijkse markt op zaterdag is deze jaarlijkse markt op zondag. José ging op pad met een echtpaar dat al meer dan 30 jaar Maastrichts aardewerk verzamelt.Lees verder ...
Boek "de vijf minuten die mijn leven veranderden" Welkom Weblog Te koop/ For sale Taxaties, verzekering, verdeling Taxatie via twitter of mail Kunstadvies met integriteit Object van de dag Onder de loep, vragen over antiek Kunstschatten Column Chapeau TV programma's In het nieuws en tentoonstellingen Beeldentuin "landgoed heerdeberg" Restauratie van meubels, schilderijen en zilver Contact Second opinion